Never Grow Up

Never Grow Up

domingo, 18 de marzo de 2012

Quan l'escola és un espai creatiu

L'artícle que parlaré ara és la continuació de l'artícle "L'escola mata la creativitat?". Aquest tracta de l'escola quan és un espai creatiu, ja que la creativitat és una destresa adquirible i l'esser humà necessita d'aquesta per solucionar els problemes que se li plantegen al llarg de la vida. Per tant, hi han maneres d'aconseguir la creativitat, de propiciar que els nens i joves desenvolupin la imaginació i la capacitat de crear i innovar durant l'etapa escolar.

ELS PILARS BÀSICS:
  • Desafiament i compromís. Cal implicar a l'estudiant en el seu procés d'aprenentatge i, per això, cal presentar les activitats com un desafiament conforme a les seves habilitats i coneixement, i, alhora una cosa nova amb preguntes obertes.
  • Llibertat. Deixar als nens la possibiliat d'elegir. Han d'entrenar la seva capacitat de prendre decisions.
  • Joc i sentit de l'humor. Cal promoure el joc, l'alegria i l'entusiasme a classe.
  • Confiança i obertura. Cal promoure el respecte a les diferències a través del reconeixement que cada persona té talents únicsm amb les seves fortaleses i les seves debilitats, i treballar la comunicació assertiva perquè aprenguin  a donar i rebre opinions de forma adequada.
  • Suport a les idees. Les idees noves han de ser valorades i mai no ridiculitzades. Es tracta d'escoltar les propostes i donar oportunitats perquè es duguin a terme; que realitzin  projectes partint de les seves pròpies inquietuds i interessos.
  • Temps per idear. El temps s'han de flexibilitzar perquè el nen pugui involucrar-se i ficar-se en una activitat, i crear oportunitats perquè comentin les idees noves i inquietuds que els han despertat algunes de les coses que els han passat durant aquella setmana.
  • Discussió o debat. És important que els nens puguin donar opinions diferents de la majoría sense por de ser criticats, i que aprenguin a fonamentar les seves anàlisis i crítiques.
  • Presa de riscos. L'escola ha de permetre provar activitats noves sense que el resultat sigui predictible i convertir els erros o resultat indesitjats en oportunitats per aprendre en lloc de ser font de rebuig o ridiculitzatzació.
  • Formació integral. L'escola ha d'abordar tant la formació intel·lectual com el desenvolupament físic i emocional dels estudiants per potenciar tots els seus talents i capacitats.
  • Avaluar els progressos. Implicar l'estudiant en el seu aprenentatge i no penalitzar l'error significa apostar per l'autocorrecció, valorar els processos més enllà dels resultats, avaluar en funció dels progressos i la consecució de metes en lloc d'examinar els errors.
  • Entorn físic estimulant. Fomentar la imaginació i la capacitat creativa requereix un espai físic creatiu,  d'un entorn que faciliti el moviment, la llibrertat d'elecció i on poder expressar-se de diverses maneres i a través de diferents activitats.
"La clau és enfocar l'educació no a transmetre informació i continguts, sinó a fomentar la curiositat, l'esperit científic, literari, la resolució de problemes...; els nensm més que acumular informacióm han d'aprendre a innovar, a jugar i assajar, a equivocar-se i millorar, a interrogar-se i explorar, a descobrir, somiar i fantasiejar, a inventar, a comparar, valorar i decidir per si mateixos, a tenir iniciativa, a expressar-se en tots els llengutges i, en definitiva, A SER UN MATEIX"
ESTILS DE VIDA, NÚM 228 - 11 DE FEBRER- (LA VANGUARDIA)

No hay comentarios:

Publicar un comentario